Lavkarbon og ballonger

Jeg prøver å skjønne dette med CO2-utslipp. Det slippes ut mer enn det burde, og her i landet var utslippene 53,4 millioner tonn i 20111. Det gir oss alle en gjennomsnittlig ti tonns sky av dårlig samvittighet vi ikke helt skjønner hva vi kan gjøre med. Tallene er så store og uangripelige at det kjennes like greit å bare fortsette som før.

I går ble det målt et snitt på 400 ppm karbondioksid i atmosfæren2 for første gang i menneskenes historie. Så høy konsentrasjon har ikke vært vanlig på fem millioner år, men forskere mener det blir den nye normalen om bare åtte år.  Jeg trenger kanskje ikke skjønne mer enn at vi alle må ta ansvar for disse vanskelige utslippene, og hjelpe planeten med å holde oppvarmingen under 4 grader.

Så hvis alle utslippene vi er ansvarlige for havner i hver vår ballong, blir det kanskje lettere å fatte at vi ikke kan blåse uendelig med gasser ut i lufta. En ballong kan bli full, sprekke eller fly sin vei.

Hvis ballongen med alle mine CO2-ekvivalenter ble hengende over meg, ville jeg kanskje passe meg litt for hvor stor den ble også. Hvis jeg hadde hatt lappen og kunne kjøre til jobb én dag, ville det puttet like mye grå luft inn i ballongen som hele jobbmånedens togreiser3. Hvis vår topersonshusholdning dropper kjøtt en dag i uka vil det spare oss for 340 kg4.

Men i tillegg til å kutte i de metaforisk gråe gassene, finnes det også positive ting jeg kan gjøre i hverdagen og til festlige anledninger.

Så hvis alle hadde hatt en ballong til, med plass til alt det grønne, kunne vi bare sørget for at de var større. Grønne ballonger over hoder og arbeidsplasser, som vi kan være stolte av og bære som passende tilbehør til enhver sesongs siste trender.

Hvis vi måtte ta ansvar for ballongene våre i desember, ville kanskje flere ønsket seg et par kvadratmeter regnskog, bevaring av litt korallrev, sykkel eller noen klimakvoter til jul. Det er ikke det at hver av oss gjør så mye skade, men det er greit å vite hvor mye vi påvirker lufta vi puster.

Kanskje vi også kan føle oss litt mer ansvarlig for den store klimapolitikken. For lufta vi puster, vannet vi drikker og maten vi spiser kommer ikke fra et norsk vakuum, upåvirket av luft, vann og jord utenfra.

Det er lettere å forandre vaner når vi skal oppnå noe målbart, og da er det like greit å følge anbefalingene fra regjeringen. Hvis vi skal nå målene i 2008-klimaforliket5 innen 2020 må de norske utslippene ned til 45 millioner tonn i året.

Så hvis hver av oss får utdelt en ballong på nyttårsaften 2020 vil den ha plass til 8 tonn CO2 siden vi er litt flere innbyggere6. Da synes jeg det er greit å begynne å øve nå. For hvis noen bruker mer enn sin del, vil de enten sitte igjen med en sprukket ballong eller måtte putte sine utslipp i andres ballonger.

Hvis vi må budsjettere utslippene våre vil det være større stas å reise kort på sommerferie for å se det lokale dyrelivet i naturen der de hører hjemme. Å fullføre Birken er tøft, men det er enda tøffere å sykle til jobben i et par måneder. Fredagskveldens virkelighets-tv kan handle om å stemme fram de som er flinkest til å legge om til lavkarbon-livsstil. Temaene på #Dax18 og #Debatten kan være bærekraftig utvikling litt oftere.

Løsningene for framtiden må tas i bruk og vi må finne på nye måter å produsere og bruke energi. Og vi vil dra tvilerne med oss fordi vi har oppfinnelsene de trenger når olje, kull og tjære ikke kan selges eller brukes lenger.

Vi må kreve å få leve det moderne lettvektlivet nå. For det vil lønne seg for alle om det blir lettere og billigere å leve grønt. Kanskje må vi tenke oss litt ekstra om eller betale litt mer i en periode, men det er jo bare enda en grunn til å påvirke de vi handler varer og tjenester av.

Ta ansvaret for dine egne ballonger, og krev at de rundt deg gjør det samme.

 

Kilder

 1. SSB: Utslipp av klimagasser, 1990-2011, endelige tall (7. februar 2013)
 2. BBC: Carbon dioxide passes symbolic mark (10 May 2013)
  WWF: Climate Change milestone demands shift to renewable energy (03 May 2013)
 3. Klimaløftet: NSB – Kalkuler dine klimautslipp når du reiser
 4. Miljøfakta.no: Kjøttfri mandag
 5. Miljøverndepartementet: Enighet om nasjonal klimadugnad (17.01.2008) 
 6. SSB: Befolkningsframskrivinger, 2012-2100 (20. juni 2012)

 

1 thought on “Lavkarbon og ballonger

 1. Snuppelure min. Jeg lover å fylle min ballong mindre og mindre.

  Som en klok person sa en gang “det er ikke barna som skal arve jorden etter oss, det er vi som låner den av dem”.

  Fint å tenke på hva bl.a. Blekkulf-klubben har gjort med din innsikt i dette temaet helt fra starten av.

  Jeg er stolt av deg og holdningene dine. Håper riktig mange ikke bare leser dette, men også lover å fylle sin ballong mindre med det grå, og mere med det grønne. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *