Ergo handling

Forrige onsdag møtte jeg mennesker som befant seg på et annet kontinent. Jeg fulgte foredragene på TEDxChange i fra stua i Oslo, og kunne delta i samtalene på Twitter sammen med folk som kommer fra steder jeg aldri har hørt om. Mellom to talere leste Melinda Gates mine små ord for salen i Seattle og alle andre som så på.

Illimi: humility, purpose, knowledge. Halima Hima

Det var Halima Hima som delte ordet «illimi». Ordet hun har lært av sin bestemor, som handler om å søke kunnskap, være ydmyk og ha et formål. Ordet som førte henne ut i verden med ambisjoner om å forandre lokalsamfunn. Jeg kunne høre hjerteslagene hennes til Oslo, og hun tente et håp om at verden er på rett vei. For verden er full av mennesker som Halima, deg og meg, som alle har mulighet til å bevege verden.

Det er dråpene som får glasset til å renne over.

Jeg må bruke fem ord på å beskrive mitt mål for innstilling til verden. Men jeg tror at det kan være en start som kan gjøre en liten del av verden litt bedre.

Altså: gjør noe.

Engasjert

Det bor en aktivist i oss alle hvis den rette saken kommer opp. Noen av oss har ikke lyst eller mulighet til å ta ordet i debatter, skrive i aviser eller rope i demonstrasjonstog. Men vi har fortsatt noe viktig å si og mye å bidra med. Og hvis den rette saken dukker opp, er vi alle klare til å lenke oss fast i noe.

Vi har alle en hjertesak. Det finnes et tema som tenner en ild vi ikke kan gjøre noe annet med enn å snakke om. Finn den saken og gi litt av din tid og energi for å bidra. Det er kanskje nærheten til mennesker og saker som får hjerter til å banke fortere og hender til å arbeide hardere. Bruk ditt nettverk for å engasjere flere.

Bry deg og spre det.

Reflektert

Undring og spørsmål fører verden framover. Det er nødvendig med litt ydmykhet, fordi man må vite at man ikke vet for å stille spørsmålet, samtidig som man kan ha store ambisjoner om å finne en løsning, eller kanskje hundre nye spørsmål å tenke på. Verden stopper opp om alle bestemmer seg for å mene det de mener i dag for alltid. Du kan ikke lære noe hvis du tror du vet alt.

Internett gjør at spredning av historier, tanker og ideer går raskere enn noen gang. Vi har virkelig hele verden i vår hånd der vi sitter fordypet i hver vår smarte telefon på morgentoget til sentrum. Vi kan i stor grad velge kilder og hvem vi vil følge, og har ansvaret for det vi viser frem og forteller om.

Vi skriver vår egen historie mer bokstavelig enn noen har hatt mulighet til før, selv med hundre skalder eller hoffpoeter. Men ingen eventyr vil være spennende hvis hovedpersonen bare bryr seg om sine egne problemer, og ingen ekspedisjon vil være interessant å lære om med mindre kunnskapen som blir funnet på veien kan brukes av flere. Vær en av dem som gir prinsessen mot å bekjempe trollet, og gi et råd og en klem til brødrene Løvehjerte hvis de kommer forbi. Aldri bli helt voksen.

Spør litt mer og tro litt mindre.

David Fasanya, TEDxChange April 3rd 2013

Globalisert

Unge nå til dags vokser opp i en verden hvor det er synlig og  følbart at alt henger sammen. Vi litt eldre har måttet lære underveis, men for dem er det naturlig at det er like lett å prate en venn i Italia som det er å sende en beskjed til en nabo. Kanskje blir den kommende generasjonen en som ikke setter forskjellig verdi på mennesker etter hvor nære og like de er dem selv.

Vi kan være enige om å være uenige om det meste. Men vi burde også være enige om at så lenge det finnes ulikhet, fattigdom, sult og krig noe sted kan vi ikke slå oss til ro med tidenes tilstand her på solsystemets rikeste planet. Blir vi bare enige om retning finnes det ingen grense for hvor mange veier vi kan ta til målet.

Vi har bare en planet. Del søsterlig.

Organisert

Alt starter i det små, men vi må være mange for å få til noe stort. Det finnes en organisasjon for det meste, og hvert medlem gir den en sterkere stemme. De fleste trenger også hender som kan steke vafler, dele ut løpesedler, holde en plakat og samle inn penger. Norge hadde stoppet uten frivilligheten og dugnadsånden. Støtt organisasjonene og menneskene som jobber for en bedre verden. Bli en av dem.

Med medlemskap kommer også innflytelse. En mulighet til å tale din sak foran likesinnede, og få forståelse og tilbakemeldinger. To mennesker kan forsterke hverandres engasjement, men hundre tusen i gatene rundt Middelhavet viser hva en større bevegelse kan få til. Hvert år stiller fagforeningene til lønnsforhandlinger, og med tusenvis av medlemmer i ryggen kan de slenge kravet i bordet med ekstra tyngde. Hvis du er organisert er du også representert.

Skaff deg innflytelse og bruk den på å styrke flere.

Julie Dixon (@jdldixon), TEDxChange April 3rd 2013

Julie Dixon (@jdldixon) snakket om sosial innflytelse og jeg tvitret om å ville forandre verden. (Skjermdump TEDxChange)

Handling

Plant et tre, bygg en skole, adopter et pinnedyr. Støtt lokale prosjekter et sted du drømmer om å reise på ferie, start en underskriftskampanje for et dyr du bryr deg om, meld deg inn i et politisk parti som står for deg samme som deg. Og jeg kan ikke si det nok ganger: stem ved valget i september!

Skap den forandringen du ønsker å se i verden.

Engasjert, reflektert, globalisert og organisert -> Handling

 

Hvordan vil du bevege verden?

1 thought on “Ergo handling

  1. Åh, hellandussen så stolt jeg er! Pappa’n din og jeg plantet noen frø i deg da du var liten, og snakk om blomstring! Hva kunne ikke verden vært hvis (mange) flere var som deg. Stooor og stolt klem fra mamsen din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *