Godt grønt år!

Mitt år startet med en telefon fra mamma: «Hvordan resirkulerer man gryterett-posen?». Jeg gjetta plastikk, men det er jo metallbelegg på innsiden. «Er det bruksanvisning på baksiden?», lurte jeg, men den var litt liten og kunne vise både plast og metall.

Da foreldrene mine flyttet på landet måtte de sette seg inn i nye regler. Den første nyheten jeg fikk var at de endelig kunne sortere matavfall og plast. Så kom den stolte beskjeden om at restavfallet bare ble hentet en gang i måneden i den nye kommunen, fordi sorteringa gjorde at det ble mindre søppel. Da jeg fikk se resirkuleringsstasjonen på det nye kjøkkenet, med egen boks for telys-kopper, ble jeg like stolt som jeg ble da farmor meldte seg inn i Besteforeldrenes Klimaaksjon.

Posen

Litt forstørring viste at gryterett-posen skulle sorteres som plast, men spørsmålet fikk meg til å tenke på flere ting som ikke er så enkle å sortere. Som popcorn-poser, aske fra peisen og blekkpatroner. Og så har julegavepapir og batterier fått nye regler i det siste, men det er ikke den nyheten som har fått mest oppmerksomhet i julestria.

Året rundt handler vi ting vi bare skal ha en kort stund mellom produksjon og søppeldunk. Veldig mange ting er pakket i flere lag av både plast og papp, som bare brukes for å emballere varen fra den lages til du tar den ut av posen og putter den på kjøkkenbenken. Mange ting har vært på en reise rundt jorda de fleste av oss bare kan drømme om å oppleve som lotto-millionærer. Ting har alltid kommet fra et sted før de kommer til ditt kjøleskap, klesskap eller selskap.

instawho EA

Fra vi plukker en vare fra en hylle til den havner i en av søppeldunkene, er det opp til oss å ta de riktige valgene. Små valg, som kanskje ikke virker så viktige alene, men som kan være bedre for både deg, naturen og menneskene som produserer alt vi forbruker. Og de gode og grønne valgene blir fort vaner når vi titter etter merker i butikken, hvis vi bare gjør en liten innsats med å lære oss hva merkene betyr.

Og så kan vi ta de gode vanene med oss på jobb. Det føles kanskje nytteløst å bruke tid til å tenke over hvilken søppelkasse en enkelt te-pose skal sorteres i, men hvis alle som bor og jobber i Oslo putter både te- og kaffe-rester i riktig pose blir det ganske mange tonn i løpet av et år. 77 prosent av all søppel kommer fra næringslivet, så det gjør en forskjell når vi sorterer på jobben også.

Spansk resirkulering EA

Renovasjonsetaten i Oslo kan fortelle at vi kan kjøre 96 meter på et bananskall. Fra reklamen på de grønne søppelbilene vet jeg at det blant annet er som de kjører på drivstoff laget av de grønne posene, så det er gjenvinning, mindre bensin og mindre utslipp på en gang. Det synes jeg er god nok grunn til å bruke den grønne posen så ofte som mulig.

De fine tallene fortsetter på sortere.no: Hver kilo plast som gjenvinnes sparer to kilo olje, som hverken trenger konsekvensutredes, utvinnes eller fraktes forbi sårbare områder. 325 bruskorker kan bli en skolestol, glass fra gamle TV-apparater inneholder bly og kan derfor brukes i veggene til røntgenrom på sykehus, og den mengden papir vi samler inn i Norge hvert år sparer CO2-utslipp tilsvarende 35 000 biler.

Det synes jeg er gode nok grunner til å resirkulere og gjenvinne alt jeg kan. Hvert telys teller!

Tre tips til å finne ut hvor ting skal kastes:

 1. Se etter merking i nærheten av strekkoden
  Drikkekartong – Plast – Glass og metall – Kartong (Logoer fra Grønt Punkt)

   

 2. Søk på sortere.no
  Populære søk i Oslo Kommune (Fra Sortere.no)
  Populære søk i Oslo Kommune (Fra Sortere.no)

   

 3. Spør der du kjøpte det

4 thoughts on “Godt grønt år!

 1. Så sant som det er sagt. Til høytidene kjører de ulike kjedene dumpingpris på ulike sesongrelaterte produkter. Det er en god del varer som blir solgt med tap. Rimi/ICA har tatt litt av konsekvensene av dette. De var for 10 år siden den største kjeden, nå er den vel den minste av de 4. Noe av grunnen er at man har “kvittet” seg med de minst lønnsomme og minste butikkene. Antallet butikker har dalt, mens f.eks. Kiwi har poppet opp like fort eller fortere enn Rimi butikkene har forsvunnet. Det er nødt til å være veldig mange små Kiwi’er som går med tap. Det er ekstremt stor utskifting av butikksjefer i noen Kiwi butikker i Stavanger, tror ikke det er uten grunn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *