For det gamle, og for det nye

Vi har så vidt lært oss at det er tjueti, og så kommer elleve dumpende i fanget. Et skinnende nytt år smelles inn med raketter og sjampanjekorker, og vi skriver det gamle inn i historiebøkene. Vi kvitter oss med almanakken og fyller den nye med avtaler og løfter som skal gjøre det neste året til det beste hittil. Og på årets siste dag ønsker vi hverandre et godt nytt år og takker for det gamle.

Årskavalkadene ruller på skjermene, og vi gjenopplever de store øyeblikkene som har samlet mennesker som aldri har trengt å forholde seg til hverandre tidligere. Verden er mindre i år enn den var i fjor, og vi kommer stadig nærmere naboene våre i alle verdenshjørner. Det er fint å være naiv, men alle må forholde seg til politikk selv om de gir stemmen til sofakroken på valgdagen.

Det handler kanskje om å bli voksen. I takt med mitt eget hjerte som slår meg en dag eldre hver gang jeg våkner opp, blir sivilisasjonen og menneskenes historie en dag lenger og historiebøkene fylles med hendelser som vil prege hverdagen til generasjonene som kommer. De som virkelig er voksne og bestemmer i verden tar på seg dressen om morgenen, går på jobben og forandrer menneskers liv, spiser middag og legger seg som helt vanlige mennesker. Hva tenker de på når de pusser tennene om morgenen?

Et menneske kan også gjøre en forskjell, selv uten dress og stemmerett. Å stå utenfor det mørke Stortinget under Earth Hour og vite at det over hele planeten fantes mennesker som trykket på lysbrytere var noe jeg vil huske for alltid, og videoene som viser hvor stort engasjementet var gir fortsatt gåsehud hver gang. Hvis man bare samarbeider kan det kanskje være håp?

Vi må samle på de gode sakene, som at alle de 33 i Chile overlevde. Vi jublet for hver eneste som kom til overflaten, fordi det viste at ting kan gå bra i verden. Vi jublet for Liu Xiaobo og snakket litt om ytringsfriheten, og jublet for Aung San Suu Kyi som representerer demokrati for sine egne og for oss alle, og vi danset med Madcon og alle som delte øyeblikket. Vi blir samlet rundt tv og radio, men internettet vi bærer med oss over alt samler verden i lomma så vi aldri er lenger unna enn et par gripende tomler.

Samtidig er verden mer delt, kanskje fordi forskjellene er så tydelige. Det har vært naturkatastrofer i flere verdenshjørner i år, men både under selve katastrofene og det som skjer etterpå, er forskjellene så tydelige at man får lyst til å kaste puter på tv-en og skrive store ord på plakater. Urettferdighetene som har skjedd mennesker dette året er noe av det som vil huskes, og selv om fakkeltogdemokratiet har sagt at det ikke er greit, er det store muligheter for at det vil se ganske likt ut når solen står opp selv om det er 1. januar.

I denne ufattelige store verdenen med flere mennesker enn vi rekker å møte i løpet av livet, finnes det tanker og meninger som vil påvirke fremtiden til planeten og alle som bor på den.

La 2011 bli året vi snakker om de viktige tingene, det som angår oss hver dag. La 2011 bli året ingenting var for skummelt til å snakke om, hvor de spørrende blikkene blir byttet ut med spørsmål og oppklaringer. La 2011 bli året hvor gode tanker blir gode gjerninger, hvor det er handlet om å bry seg.

Snakk om klimautfordringer, og finn ut hvordan det du gjør påvirker miljøet rundt deg og andre steder i verden. Spør flere spørsmål, og lær mer om sammenhengene. Radiomerk en isbjørn, send en skilpadde på rehabilitering eller plant et tre. Ha alltid med deg handlenett, velg frittgående egg, resirkuler og pant alt du kan. Det viktigste er at du gjør noe, og at du vet hvorfor.

Snakk om ensomheten, og se om noen rundt deg trenger et oppmuntrende ord. Det er ikke alltid det skal så mye til, men det er ofte det fører gode ting med seg å se andre mennesker. Fortell andre hva du trenger og ønsker deg, hva du drømmer om og vil oppnå. Å dele det man tenker på kan gjøre det lettere å bære, og kanskje får du noen ønsker og drømmer tilbake.

Snakk om politikk og nyheter, og gjør deg opp en mening. Men pass på å stille deg selv spørsmål ved hvorfor du bestemmer deg for dette, og vær ydmyk nok til å kunne skifte mening dersom det kommer en bedre løsning. Utfordre andre på deres meninger, men hør hva de har å si.

Snakk om fremtiden. Hvordan vil vi forme verden? For det er nå det skjer, det er fra og med dette øyeblikket fremtiden starter. Og nå. Og nå. Du må bare velge hvilket øyeblikk du vil benytte deg av, og hva du vil bruke det til.

Et nytt år gir de samme blanke arkene vi fikk i fjor, så det er bare å spisse fargestiftene. Hva skal vi fylle det nye året med?

3 thoughts on “For det gamle, og for det nye

  1. Du Snuppelure. Sånne skriverier som dette burde du dele med flere enn oss som følger bloggen din. 🙂 Dette er sånt jeg kunne tenke meg å lese i avisen. Det mangler stort sett, og det er en av grunnene til at jeg ikke leser aviser. I tillegg til at jeg ikke vil være med på at det hugges 100-vis av trær hvert år for at jeg skal ha noe å lese nyheter i.

    Du får meg til å tenke, og det ville ennå flere gjøre hvis ordene dine bare kunne nå dem.

    Stå på i det nye året. Glad i deg. Klem fra mamsen.

  2. Veldig bra lille frue 🙂 Og jeg må si at jeg er helt enig med din mor. Del med andre og fortsett med skriveriene dine. Meget reflekterende og maner til ettertanke for det som har vært og ikke minst for det som kommer 😀
    P.s. Deler dette med andre på min profil jeg. Klem og riktig godt nytt år til deg og din kjære.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *