Hva vil du?

Her sitter jeg foran min skjerm, og taster. Du sitter et helt annet sted og leser. Hvordan havnet du her? Hva vil du finne?

Jeg vil spørre spørsmål. Jeg vil lete etter løsninger. Jeg vil lære.

Hva har du å lære bort?

Hva har du lest i det siste som har fått deg til å tenke nytt eller som har engasjert deg? Hva er det viktigste du har kommunisert til omverdenen i dag?

Men hvorfor skriver vi? Hva vil vi ha ut av det vi deler, tankene vi skriver ned, spørsmålene vi stiller?

Skriver du for nåtiden eller fremtiden?

Hvem får oppmerksomhet i mediene, på topplister, i debatter og i venneflokken? Og hva er deres bakgrunn for å søke denne oppmerksomheten?

Av og til sitter jeg med en følelse av at ikkeno betyr noe, for jeg kan jo ikke gjøre noe med hvordan verden funker. Politikerne sitter på tinget og på kontorene sine rundt i kommunenorge, sekretariatene behandler og flytter papirer, byråkratiet går fremover ett saksnummer av gangen. Det finnes råd og utvalg, representanter og utredninger, budsjetter og departementer. Hva kan Ola Gjennomsnittsnordmann, Kari, Per og Kommasju gjøre med det som diskuteres, avslås og vedtas?

Det er mye å sette seg inn i hvis man skal vite alt. Man skal lese mange bøker før man ser alle sider av en sak. Hvis man skal ha en mening om alt har man ikke tid til stort annet.

Hva velger du å bruke tiden din på? Hva engasjerer deg?

Hva ville du gått i fakkeltog for, og hvilken sak ville du ofret dataen din for? Hvor mange facebook-grupper er du medlem av, og hvor mange signaturer har du gitt i det siste?

Fordelen med å ha en blogg er at man selv velger hva man fokuserer på, og alle tilbakemeldinger er formative og gir deg en mulighet til å gjøre det bedre neste gang. Internett har ingen læreplan eller fastsatte kompetansemål, man må bare hoppe i det og prøve og feile. Alle er lærere på internett, og alle er elever. Man må bare velge de riktige læremidlene, undervisningsmetodene og studieteknikkene.

Jeg vil opprøre, engasjere, spørre, forandre, lære, diskutere, samarbeide og dele. Jeg lurer på mye, og jeg prøver å spørre. Jeg har sterke meninger, og et sterkt ønske om å hjelpe til med å gjøre verden til et bedre sted. Jeg tror på forandring, men det skjer aldri noe stort uten hardt arbeid. Jeg tror på å gjøre noe. Jeg vil redde verden, det er derfor jeg skriver på naiv?no.

Det er fordi jeg vet at man ikke kan redde verden alene at jeg er medlem i organisasjoner som gjør noe og som har påvirkningskraft. Det er fordi jeg har like stort ansvar som alle andre at jeg har gitt timer, uker og år av tiden min til å jobbe for organisasjoner som er drevet av frivillig arbeid. Hvis jeg ikke gjør noe selv, hvordan kan jeg kreve at andre skal gjøre det?

Hva mer kan jeg gjøre? Jeg leter stadig etter nye ting…

Hva vil du?

Hva gjør du?

5 thoughts on “Hva vil du?

 1. Hei, dette blir mitt første innlegg på bloggen din =) Er faktisk din første bloggpost jeg leser nå. Så din Twitter-melding, så da tenkte jeg å stikke innom. Jeg har ingen blogger jeg følger med på. Holder meg til nettsider, nettaviser og Twitter stort sett. Først må jeg bare si at denne bloggposten var veldig bra =) Fikk lyst til å svare, så her kommer det.

  I de par siste dagene har jeg kommet med noen innlegg til artikler på Dagbladet.no, samt en artikkel på TA.no (Telemarksavisa). Den første saken var om Westboro Baptist Church i USA som ville demonstrere ved begravelsen til de som ble skutt for noen dager siden. Da skrev jeg et innlegg kalt “Gøy med religion!”, og kom med noen eksempler på hvor mye elendighet religion fører med seg. (Kritikk mot islam og kristendom).

  I skrivende øyeblikk har jeg 777 “liker” på det innlegget. Trodde aldri jeg ville få så bra respons, men enda mer overraskende er antall svar på det innlegget. Det er en haaauuu med svar, og 95% av det er bare religiøs tullball – spesielt fra én kristen kar. Jeg har ikke svart på noen av de siden de ikke var rettet direkte mot meg, men heller en masse prekner om Jesus og hvor god han er osv. Også var det én fyr som kom med et rimelig rasistisk innlegg hvor han gikk løs på hvite fra vesten. Det innlegget har jeg varsla, så får se om det blir tatt bort.

  Et annet innlegg jeg kom med på DB.no var til en sak om uroen i Pakistan. Da skrev jeg om “Sharia i Europa”. Det innlegget kom jeg med ganske sent, og det var også til en “debatt”, ikke en nyhet, så det var ikke så mange som fikk lest det. Men jeg sa isåfall at vi må passe oss for å ikke bli for islamifisert. Med det mener jeg å gi muslimer spesialbehandling. Jeg vil ha lik lov for alle, uansett tro eller ikke-tro. Det er over to år siden de har innført noen sharialover i England. Ikke bra.

  Det siste innlegget på DB.no jeg kom med var nå nettopp. Om “Maria Amelie”, hun fra Kaukasus som har oppholdt seg ulovlig i Norge siden 2003. Jeg synes det er synd at hun nå kanskje blir kasta ut av landet – for hun virker som en smart og grei jente som kunne bidratt med mye bra – men her er jeg også for at loven skal være lik for alle. Om Maria hadde vært en 50 år gammel fyr som ikke hadde noen spesielle egenskaper, men bare kunne norsk, så ville ikke alle avisene ha kasta seg over han. Men når det er en søt og flink jente som har skrevet bok og studert, så forlanger folk at hun skal få spesialbehandling.

  I en ideell verden ville Maria fått bli, men verden er ikke perfekt. Vi har lover og regler vi må forholde oss til. Om lovene ikke er bra nok, så får vi prøve å endre dem til det bedre. Jeg er ikke en politiker, men jeg er opptatt av rettferdighet og likhet for folk. Religion har opptatt meg ganske mye en stund etter at jeg fant ut at jeg var “skikkelig ateistisk” =P

  Også ett siste innlegg kom jeg med og den var på TA.no. En dame som har gått tre år på Märtha sin engleskole skal starte sin egen engleskole i Skien. Tror det skulle koste 10.000 kr. per halvår eller noe slikt. Jeg er som sakt ateist – og en skikkelig skeptiker. Jeg tror ikke på noe som har med overtro eller religion å gjøre. Jeg tror på vitenskapelige fakta – ikke på myter. Jeg blir da irritert når noen mennesker selger div. produkter (som oftest dyre produkter) til andre godtroende. Enten det er homeopatisk “medisin”, krystallisert vann, kurs for å snakke med døde folk eller hva det enn måtte være. Jeg finner det veldig umoralsk å utnytte folk på den måten. Argh!

  Sånn. Det blei kanskje et litt langt svar? Men det er isåfall det som har opptatt meg i det siste.

  Hilsen Kristoffer @Lygre Åsen =)

  1. Hei, så hyggelig å se et nytt nick her inne. Det er spennende å få besøk fra Twitter 🙂 Tusen takk for de hyggelige ordene, jeg skriver jo mest for tilbakemeldingene (ikke for å bli rik).

   Jeg engasjerer meg også stort i religion, og det er spennende å følge debatter, men jeg holder meg ganske langt unna kommentarfeltene til Dagbladet. Det er vanskelig å skjønne hva mange av deltakerne egentlig vil, bortsett fra å spre skarpe ord de ikke kan stå for under fullt navn. Godt gjort å få 777 liker, får håpe moderatorene ser på klagen din. Jeg tror også på like rettigheter for alle, og likeverdig behandling av mennesker og deres meninger. Demokrati er fine greier 🙂

   Jeg tror ikke på særbehandling, men jeg tror sterkt på å se enkeltmenneskene. Jeg tror på å se på regelverket, som du skriver, ikke å omgå det. Og en av grunnene til at jeg også ser på meg selv som “skikkelig ateistisk” er at jeg tror på utvikling av lover og regler, og ikke blind tro på at det finnes èn sannhet. Jeg tror heller ikke på å lure folk med liksomviteskap og tulleprodukter, særlig når de er syke eller psyke. Jeg er helt enig i at det er umoralsk. Spørsmålet blir kanskje om de tror på det selv? Er selvbedrag umoralsk, eller bare tanketomt?

   Takk for et langt og godt svar, det engasjerte!

   Hilsen naive Elisabeth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *