Hva kan man gjøre for klimaet på bare èn time?

I dag, lørdag 27. mars, klokken 2030 slukker vi lyset i en time. Det er Earth Hour.

Her er det tips til hva du kan finne på en time i mørket…

Earth Hour er en global symbolhandling, hvor hver lysbryter teller. Se på lyset ditt som en stemme i valget om klimaet, en stemme som sier at du vil at verdenslederne og alle verdens innbyggere skal ta ansvar nå. Mange skriver mye godt om hvorfor det er viktig å slukke lyset, og jeg anbefaler å lese hva de skriver. (Noen linker finner du her, men flest finner du her, sammen med masse info)

Earth Hour er en positiv kampanje alle med tilgang til en lysbryter kan delta i. Det er enkelt og helt gratis.

Klima handler om mer enn vann som stiger og is som smelter, selv om det er viktig nok. Det handler også om lufta vi puster, maten vi spiser, måten vi reiser på, livsgrunnlaget til hele arter, boligene våre, og mye mye mer som betyr noe for alle som lever på jorda.

Så delta på Earth Hour, slå av lyset, og finn på noe morsomt i mørket.

Her er noen tips om hva du kan finne på i en time du deler med over en milliard andre mennesker verden over:

Samle venninnegjengen, og ha byttekveld! Ta med dere et par klesplagg, noen vesker eller noe annet dere ikke bruker lenger, og bytt. Da kan dere få nye ting hele gjengen, og så er det gjenbruk. Ha motevisning i mørket, og skål for dere selv!

Er dere forelsket? Ha en romantisk middag med musikk og levende lys, og planlegg fremtiden sammen. Hvordan ser verden ut når dere går hånd i hånd om 50 år?

Har du bare lyst til å se på tv og slappe av? Wall-E anbefales hvis du vil se noe som passer temaet for kvelden, eller kanskje du vil se mørke filmer som Star Wars, Bladerunner, Sin City, Fight Club f.eks? Sort-hvitt-filmer er også perfekte, og setter stemningen. Eller så kan du le til du griner uten at noen ser det, eller sippe til tårevåte dramaer, eller bare kose deg med å ha kinomørke i din egen stue.

___________________________________________________________

Kompisgjengen liker kanskje å spille poker? Det kan man jo gjøre i dempet belysning, og kanskje er det lettere å bløffe også? Go crazy, og spill med bare grønne sjetonger…

Familiekveld er koselig, og hvis man spiller brettspill er ikke tv’en i veien for samtalen. Spør barna hva de vil bli når de blir store, hvordan de tror vi reiser, hva de syns om vindmøller, om hvilke dyr de liker, eller bare hva de tror om fremtiden. Da passer det jo bra å fortelle hvordan det var når foreldrene var barn også.

Spleiselag gjør at man får mye forskjellig spennende mat. Be folk fra forskjellige deler av vennegjengen, så møter alle nye mennesker samtidig som de smaker ny mat. Kan noen spille et instument eller synge? Gjør det grønt og økologisk, skru av lyset og ha en fantastisk kveld.

Har dere spilt Bonanza, Twister eller Fantasi før? Samle en gjeng venner og spleis på et brettspill ingen har spilt før. Det er ikke så farlig å rødme i mørket… Husk å lese bruksanvisningen før klokken 2030!

Spis picnic under stjernehimmelen! Det er kanskje bare mars, men ta med dere sitteunderlag og soveposer, kle på dere godt med klær og fyll termosen med noe varmt. Se hvor mange flere stjerner dere kan se når lyset slukkes.

Samle alle dine engasjerte venner og ha debatt om hvordan dere skal redde verden. Hva hadde du gjort hvis du var allmektig en dag, hva vil du gjøre i morgen og resten av året, hvilke smarte valg kan gjøre verden til et bedre sted, hva ville du skrevet i et brev til hvilken viktig person… Skriv ned det dere kommer på, så kanskje dere gjennomfører det…? Utfordre hverandre, og prøv å finne et par løsninger!

Be barna i klassen på spøkelseskveld, og skrem hverandre med de beste historiene i levende lys.

Lag en rislykt (eller tenn en virtuell på earthhour.org). Send den opp i hagen eller i en park mens dere ser mørket senke seg.

Kjenner du noen som spiller gitar? Samle en gjeng sangglade mennesker og ha visekveld.

Ta med kameraet ut litt før klokken 2030, og ta før- og etter-bilder av Earth Hour. Eller ta bilder av det du og andre finner på i mørket. Og så kan du melde deg på fotokonkurransen.

Liker du å male? Kanskje dette er kvelden den beste inspirasjonen kommer, i levende lys. Og med over en milliard mennesker som bryr seg om samme sak, maler du kanskje også et bilde som blir ditt innlegg i klimadebatten?

Eller les yndlingsboka di en gang til, med beina på bordet og puta bak hodet. Eller kanskje har det lokale biblioteket lyst på besøk, og så finner du en ny bok du liker.

Samle generasjonene, spis god mat, og snakk om hvordan det var før og hvordan dere tror det kommer til å bli.

Lær noe nytt om jorda under Earth Hour. Les i leksikon, se en  dokumentar, ha quiz, vedd på hvem som klarer å finne flest mulig rare fakta om planeten i løpet av en time…

Plant et frø! Det er kanskje litt kaldt til å plante et tre (jeg har veldig lite peiling på gartneri…), men potteplanter er hyggelige, og hvis du planter frøet selv sparer det X år produksjon (første spørsmål på Earth Hour-quizen: hvor lang tid tar det å lage en potteplante? Og hva med kuttede blomster?).

__________________________________________

Gi barna klimabriller og send dem på jakt i huset etter klimafeller og klimaskatter. Trekker det noe sted? Hvilken merking har de elektriske apparatene? Resirkulerer dere?  Hvem finner flest?

Bor du i et borettslag eller et hyggelig nabolag? Be naboene på noe varmt å drikke og muffins eller boller.

Er dere glad i teater? Ha skyggeteater i levende lys.

Har du en blogg? Er du på facebook eller twitter? Skriv om Earth Hour!

Eller gjør noe helt annet som du finner på selv! Du trenger ikke være miljøvennlig ting. Det viktigste er at alle har det koselig, og at man slår av lyset for klimaet.

Hva er dine planer for Earth Hour?

Dagbladet skriver om hva kjendisene skulle gjøre under Earth Hour.

2 thoughts on “Hva kan man gjøre for klimaet på bare èn time?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *