Hva er vitsen?

Økologiske Ø’er titter mot oss fra matvarehyllene, men det er litt lett å ta den ved siden av som koster litt mindre i steden. Da vet man jo at det er godt også. Trygt og godt. I klesbutikkene er det lettere å kjøpe det man synes er fint enn å titte på alle lapper og finne ut hvor og hvordan klærne er produsert. Det ser litt kulere ut med en Hummer enn en Tink. Scampi smaker veldig godt.

Hvis jeg kaster bare ett tyggispapir på bakken spiller ingen rolle.

Èn fra eller til gjør vel ikke noe?

I en stor verden med tusenvis av tonn med klimautslipp hver dag er det ikke lett å se ha slags forskjell det gjør at èn person tenker litt mer over det man gjør. Hvilken rolle spiller det at lille meg har et handlenett og ikke tar poser i butikken? Spiller det egentlig noen rolle at det er et klistremerke på postkassa som ber om å ikke få uadressert reklame? Jeg er bare ett lite menneske av de milliardene som tusler rundt på planeten, en bitte liten dråpe i havet.

Men det spiller noen rolle hvis mange nok gjør det.

Det handler om å sette spor etter seg, og å tenke seg om en ekstra gang. Man trenger ikke begynne med å gå til innkjøp av varmepumpe, elbil eller etterisolasjon av hele huset. Bruk et sekund ekstra på å tenke deg om før du kjøper noe, kutt ett minutt av dusjen, slå av lysbrytern når du går ut, fyll vannflasken i springen i steden for å kjøpe ny, og pant alle tomflaskene dine. Det trenger ikke være så mye, men vi har et ansvar for å gjør noe. Når vi endrer våre egne vaner, holdninger og innstilling er det lett at det smitter over på andre også.

Sporene vi setter har forskjellig størrelse, men alle spor spiller en rolle.

Hvilket spor vil du sette etter deg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *